London Buddhist Centre

We were approached by the London Buddhist Centre to design alterations to the listed Victorian / Edwardian fire station in Bethnal Green that they had converted and occupied since the 1970s. 

Community accommodation on the upper levels was re-arranged and refurbished. The basement was converted to a suite of meditation and therapy spaces called 'Breathing Space'. The admin functions formerly in the basement moved to a rear wing. Lighting, heating and IT were updated and accessibility measures introduced. The public entrance area was expanded into a new atrium taking up part of the courtyard.

A Stupa (yet to be constructed) will highlight the building's prominent corner around which other of the LBC's businesses are clustered forming the 'Buddhist Village'.

We surveyed the entire building, obtained listed building consent and building regulations compliance. We collaborated with Potter & Holmes who carried out contract administration.